Την κατάργηση 15 προνοιακών επιδομάτων προτείνει σε έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα. Η έκθεση (με αντικείμενο την αναμόρφωση του ελληνικού Κράτους Πρόνοιας) ολοκληρώθηκε στις 16 Απριλίου 2016 και έχει ήδη παραδοθεί επισήμως στον Υπουργό Εργασίας.
Μετά την μείωση του αφορολόγητου στα €5.000 και την σύστασή της Παγκόσμιας Τράπεζας να εφαρμοστεί από 1/1/2017, ώστε να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα και να προσεγγίσει η χώρα μας τον στόχο συγκέντρωσης των πόρων για τη χρηματοδότηση του προγράμματος του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, σειρά έχει η κατάργηση αρκετών επιδομάτων πρόνοιας.
Σύμφωνα με την προαναφερθείσα έκθεση, 15 είναι τα επιδόματα που είναι πιθανότερο να καταργηθούν και είναι τα εξής:
- Το επίδομα θέρμανσης
- Παροχές διακοπών σε ανέργους
- Καλοκαιρινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα ΟΑΕΔ
- Προγράμματα ΟΑΕΔ οικονομικής ενίσχυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων (OAED Funding for Union Organizations)
- Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού ΟΑΕΔ
- Οι δωρεάν κάρτες μεταφοράς οικογενειών μέσω των ΚΤΕΛ
- Προγράμματα διακοπών των οικογενειών των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
- Προγράμματα διακοπών ανέργων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
- Παροχές διακοπών ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
- Χρηματικές παροχές διακοπών συνταξιούχων Δημοσίου
- Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού έξι ημερών με κουπόνια
- Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού της τρίτης ηλικίας
- Προγράμματα διακοπών για άτομα με ειδικές ανάγκες
- Oικογενειακά επιδόματα και επιδόματα γάμου
- Διευκολύνσεις για την είσοδο στην αγορά εργασίας
Τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές μάλιστα να λάβει η χώρα μας, θα πρέπει να εφαρμοστούν όχι μόνο στο 2017 αλλά να έχουν μόνιμο χαρακτήρα και στα επόμενα χρόνια. Η περικοπή των ανωτέρω επιδομάτων, έχει στόχο την εξοικονόμηση των κονδυλίων που δαπανώνται για αυτά τα προγράμματα πρόνοιας και για το 2016 ανέρχονται στα €247.433.000.
Αξίζει να σημειωθεί βέβαια, ότι η Παγκόσμια Τράπεζα από την ίδρυσή της, θεωρητικά, στόχο έχει την μείωση της φτώχειας. Μετά την συγκεκριμένη έκθεση ωστόσο, δημιουργούνται εύλογες απορίες για το αν θα συνεχίσουν οι περικοπές στους μισθούς, ο φόρος αλληλεγγύης, η αύξηση στις τιμές της αγοράς, ο βασικός «μισθός», οι αυξήσεις στις εισφορές των ταμείων κλπ παράλληλα με τις ανωτέρω περικοπές στα προνοιακά επιδόματα και τη μείωση του αφορολόγητου.