Ολοένα και μειώνονται οι πιθανότητες για εξεύρεση λύσης στο αυριανό Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Το κλίμα στη διαπραγμάτευση είναι τεταμένο, ενώ κυβερνητικός αξιωματούχος δηλώνει πως η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου. Την ίδια στιγμή, λίγες ώρες μετά την ειρωνική δήλωση Σόιμπλε για τα τηλεφωνήματα Τσίπρα στη Μέρκελ, ο Έλληνας πρωθυπουργός διαμηνύει, μέσω άρθρου του στη Le Monde και τη Die Welt, ότι οι δανειστές πρέπει «να σεβαστούν την Ελλάδα».
«Είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο αυριανό Eurogroup, με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου. Αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την «καυτή πατάτα» θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η κ. Μέρκελ».
Αυτό δήλωνε σήμερα στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης που βρίσκεται κοντά στη διαπραγμάτευση.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ήδη συνεννοηθεί με τον Ντόναλντ Τουσκ ότι σε περίπτωση αποτυχίας του Eurogroup, την επομένη το πρωί θα κατατεθεί γραπτό αίτημα για τη σύγκληση του Euro Summit (Σύνοδος των 19 χωρών της Ευρωζώνης), στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουνίου.
Κι όλα αυτά, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο εχθές, σύμφωνα με τις οποίες κακώς ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφωνεί συνεχώς στη Γερμανίδα καγκελάριο ώστε να πιέσει για λύση του ελληνικού ζητήματος στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο.
«Αλέξη, αυτό το θέμα είναι για τους υπουργούς Οικονομικών», φέρεται να απαντά η Άνγκελα Μέρκελ στον Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με το Σόιμπλε. Έτσι, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, εμμέσως πλην σαφώς, αναγορεύει τον εαυτό του ως τον άνθρωπο που παίρνει τις αποφάσεις στο θέμα της Ελλάδας. Την ίδια στιγμή, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνει με νόημα ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να εμπιστεύεται περισσότερο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον οποίο χαρακτηρίζει ως «εξαιρετικό διαπραγματευτή»…
Έτσι, το μήνυμα που στέλνει η πλευρά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εν όψει του αυριανού Eurogroup είναι ξεκάθαρο και σχηματικά είναι το εξής: «ξεχάστε τη λύση στη Σύνοδο Κορυφής, ξεχάστε τη δυνατότητα να υπάρξει λύση πιο φιλική προς την Ελλάδα από αυτή που προτείνει το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, όλα θα λήξουν στο Eurogroup με βάση την πρόταση Σόιμπλε…».
Εν μέσω του κλίματος αυτού, η σημερινή δήλωση του κυβερνητικού αξιωματούχου ότι είναι δύσκολο να υπάρξει λύση στο αυριανό Eurogroup εφόσον η γερμανική πλευρά δε μετακινηθεί από τη θέση της, έρχεται τρόπον τινά να λειτουργήσει ως απάντηση στη γερμανική στάση. Εάν συνυπολογίσουμε και σχετική δήλωση του πρωθυπουργού στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, η κυβέρνηση ξεκάθαρα –λίγες ώρες πριν το Eurogroup- ρίχνει «το χαρτί» της Συνόδου Κορυφής, προσπαθώντας να πιέσει την άλλη πλευρά και βασικά τη Γερμανία.
Άλλωστε, παρά τις γνωστές αντιρρήσεις του, το ΔΝΤ έχει μάλλον αποδεχτεί το γερμανικής προέλευσης συμβιβασμό: να δηλώσει τώρα, επισήμως, ότι μπαίνει στο πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση και στη συνέχεια το φθινόπωρο, μετά τις γερμανικές εκλογές, εφόσον ξεκαθαριστεί το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, να …δώσει και λεφτά.
Σε σχέση με αυτό, δε φαίνεται να είναι τυχαία η παρουσία της ίδιας της επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στο αυριανό Eurogroup στο Λουξεμβούργο.
Εν τω μεταξύ, ενδεικτικό της ελληνικής γραμμής εν όψει του αυριανού Eurogroup είναι και το άρθρο του Έλληνα πρωθυπουργού που δημοσιεύεται σήμερα ταυτόχρονα σε δύο μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, τη γαλλική “Le Monde” και τη γερμανική “Die Welt”.
Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι είναι η ώρα για τις αναγκαίες αποφάσεις προς όφελος της ανάπτυξης και της εργασίας. Στέλνει σαφές μήνυμα στην πλευρά των δανειστών ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που ουσιαστικά θα δίνουν το σήμα για την είσοδο στην πορεία σε «μια νέα εποχή, μακριά από τα λάθη και τις υπερβολές του παρελθόντος, μια εποχή βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας για όλους».
«Την ώρα που οι Βρετανοί και η ΕΕ θα ξεκινήσουν συζητήσεις για την ιστορική ρήξη, σε εμάς, τα μέλη της ευρωζώνης, έχει ανατεθεί το καθήκον να πάρουμε τώρα μία ιστορική απόφαση προς όφελος της ανάπτυξης και της εργασίας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει ότι τις επόμενες μέρες θα λάβει χώρα μια ουσιαστική συνάντηση, «ιστορική για την Ευρώπη, για την δημοκρατική Ευρώπη, για μία Ευρώπη της ανάπτυξης» και συμπληρώνει: «Είμαστε γεμάτοι από ελπίδα και προσδοκία για αυτή τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών. Γιατί έχουμε κάνει όσα οφείλουμε και συνεχίζουμε στον ίδιο ευρωπαϊκό δρόμο. Στον δρόμο του σεβασμού των κανόνων του κοινού μας σπιτιού».
Ο πρωθυπουργός στέλνει το μήνυμα ότι «το ίδιο περιμένουμε από τους δανειστές μας. Να σεβαστούν τους κανόνες που οι ίδιοι έγραψαν. Να σεβαστούν τη χώρα μου. Να σεβαστούν την Ελλάδα» και υπογραμμίζει: «Να μην επιτρέψουμε να μιλήσουν οι προκαταλήψεις, τα στερεότυπα και η μνησικακία, που τόσο κακό έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν κακό στην Ευρώπη. Ας εμπιστευτούμε τον ορθό λόγο, ας εμπιστευτούμε τα γεγονότα. Για να εμπνευστούμε και να εμπνεύσουμε τους ευρωπαϊκούς λαούς. Το χρειάζονται και το χρειαζόμαστε!».
«Δικαιούμαστε σήμερα να ξαναφτιάξουμε τις ζωές μας, να βρούμε εργασία, να δημιουργήσουμε εργασία και να συμμετέχουμε στην ευρωπαϊκή οικονομική ζωή», υπογραμμίζει στο άρθρο του ο Έλληνας πρωθυπουργός και αναφέρεται εκτενώς στις προσπάθειες που έχουν κάνει οι Έλληνες και η κυβέρνηση των τελευταίων 2 ετών προς αυτή την κατεύθυνση, αφήνοντας, όπως αναφέρει, να μιλήσουν τα γεγονότα. Επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα έκανε τα 2 τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης μας περισσότερες μεταρρυθμίσεις από το σύνολο όλων των ευρωπαϊκών κρατών» και σημειώνει τις δύσκολες αποφάσεις που έχει λάβει η Ελλάδα «πάντα προς χάριν της κοινής ευρωπαϊκής πορείας».
Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι το ελληνικό χρέος αποτελεί, όμως, μια διαρκή τροχοπέδη στην ανάπτυξη, για να τονίσει πως «η απάντηση για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας είναι πριν από όλα η ανάπτυξη. Η δίκαιη, βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη». Για να γίνει αυτό, υποστηρίζει, «απαιτείται πρώτον η ρύθμιση του χρέους. Ώστε να ανασάνει η ελληνική οικονομία και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών».
Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι «τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος επομένως πρέπει να συμφωνηθούν, όχι απλώς ως αντάλλαγμα για τις μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε η Ελλάδα, αλλά πολύ περισσότερο, γιατί αποτελούν μια ορθολογική επιλογή για να στηριχθεί η ανάπτυξη και η Ελλάδα να συνεχίσει να είναι συνεπής στις δανειακές της υποχρεώσεις. Όχι για να χαριστούν χρήματα στην Ελλάδα, αλλά για να μη χρειαστεί να χαριστούν».
Το δεύτερο σκέλος της απάντησης, συνεχίζει ο κ. Τσίπρας, δεν είναι άλλο από την υιοθέτηση ενός φιλόδοξου αναπτυξιακού προγράμματος. «Ενός προγράμματος όχι με νέα δανεικά, αλλά με στοχευμένες δράσεις στήριξης και ενίσχυσης των ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα», τονίζει. Και παροτρύνει: «Ας επενδύσουμε σε μία πραγματική ευρωπαϊκή πολιτική ανάπτυξης που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας».