Την ανάγκη συνεννόησης με όλα τα πολιτικά κόμματα, «με κάθε προσωπικότητα και πολίτη που ενδιαφέρεται και θέλει λύσεις στα ζητήματα που απασχόλησαν τη χώρα», όπως το Μακεδονικό ζήτημα, υπογράμμισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, εξερχόμενος από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα η ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με την παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, των υπουργών Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη και Χριστόφορου Βερναρδάκη καθώς και του υπ. Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου.

«Η χρονιά θα είναι χρονιά που θα λύσουμε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες και που το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να βρούμε ορθές και παραγωγικές λύσεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, εξερχόμενος της σύσκεψης.

«Κουβεντιάσαμε», είπε ο κ. Κοτζιάς, για τα ζητήματα των Βαλκανίων. «Για τον τρόπο που θα αναπτύξουμε παραπέρα τις συνεργασίες μας με τις άλλες βαλκανικές χώρες και θα συνδράμουμε όλοι μαζί στην καλύτερη ευμάρεια και την παραγωγική ανασυγκρότηση πολλών περιοχών των ίδιων των Βαλκανίων». Προσέθεσε ότι συζήτησαν ειδικότερα τα θέματα που σχετίζονται με την Αλβανία και τη FYROM.

Όσον αφορά στην Αλβανία, είπε ότι «κουβεντιάσαμε τα θέματα που έχουν ενταχθεί στο πακέτο λύσεων με τη γείτονα αυτή χώρα και νομίζω ότι έχουμε κάνει καλά και θετικά βήματα τις τελευταίες εβδομάδες».

«Όσον αφορά στη FYROM (η συζήτηση) αφορούσε περισσότερο το ονοματολογικό», σημείωσε ο Νίκος Κοτζιάς, για να τονίσει ότι «η κυβέρνηση, όπως έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει, στηρίζει και διαπραγματεύεται για μια σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, κάτι εξάλλου που είχε προβάλλει η Ελλάδα ως θέση και στο Βουκουρέστι».

«Είμαστε υπέρ μιας συνεννόησης με όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, με κάθε προσωπικότητα και με κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται και θέλει λύσεις στα ζητήματα που απασχόλησαν τη χώρα, ώστε να ανοίξουμε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς προβλήματα του παρελθόντος να καταδυναστεύουν την πολιτική αυτού του τόπου», τόνισε ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών.

Ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος και αν υπάρχει καλό κλίμα, απάντησε «πάντα είμαι αισιόδοξος».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Νίκου Κοτζιά καθώς και ότι ελπίζει ότι η λύση η οποία θα δοθεί τελικά στο Μακεδονικό ζήτημα «θα είναι λύση που θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και παράλληλα θα είναι αποδεκτή από το σύνολο του πολιτικού κόσμου».

Αναλυτικότερα, ο Πάνος Καμμένος δήλωσε: «Σήμερα είναι μία σημαντική μέρα, είναι η μέρα που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε την ΕΡΕ. Και το λέω αυτό θέλοντας να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Μητσοτάκη, στον οποίον αναγνωρίζοντας ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν ουσιαστικά εκ μέρους της παρατάξεως και θα ακολουθήσει την όποια απόφαση στο θέμα του Σκοπιανού, να του πω ότι θα πρέπει να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό των Εξωτερικών, που διαπραγματεύεται την εθνική θέση».

Υπάρχουν, θύμισε στη συνέχεια της δήλωσής του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, «δύο αποφάσεις-σταθμοί για το θέμα του Σκοπιανού: η μία είναι η απόφαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, και (η άλλη είναι) η απόφαση του Βουκουρεστίου. Θεωρώ ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν, έχω εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών. Να πω στον ελληνικό λαό ότι ο κ. Κοτζιάς δεν είναι από εκείνους που άλλα υπογράφουν και άλλα λένε εν συνεχεία, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, ή που άλλα συμφωνούν και παράλληλα υπονομεύουν τον πρωθυπουργό, όπως η κ. Μπακογιάννη στο Βουκουρέστι», υποστήριξε ο κ. Καμμένος.

«Πιστεύω» -συμπέρανε ο υπουργός- «ότι η πολιτική αυτή εντασσόμενη στην ευρύτερη προσπάθεια της Ελλάδας να αποτελέσει τον πυρήνα του άξονα σταθερότητας για τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας και σε λύση προβλημάτων τα οποία ταλαιπωρούν επί πάρα πολλά χρόνια την ευρύτερη περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή και όταν θα έλθει η ώρα, οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να διαμορφώσουν την τελική εθνική λύση».

Ερωτηθείς αν επέμεινε, στη σύσκεψη, στη θέση του να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ, ο κ. Καμμένος υπογράμμισε ότι «ο ελληνικός όρος ‘Μακεδονία’, όπως έχει διαμορφωθεί στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι μια πάγια εθνική θέση. Και επιμένω σε αυτή, και ελπίζω ότι η λύση, η οποία θα δοθεί, θα είναι λύση που θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και παράλληλα θα είναι αποδεκτή από το σύνολο του πολιτικού κόσμου».

Ερωτηθείς, τέλος, αν τυχόν συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεπάγεται και δική του συμφωνία, ο Πάνος Καμμένος δήλωσε με νόημα: «Η ΝΔ είπε ότι θα συμφωνήσει σε ό,τι πω εγώ. Άρα χαίρομαι που μού εναποθέτει τις ευθύνες της παρατάξεως».

 

Τζανακόπουλος: Σύνθετη ονομασία με γεωργραφικό προσδιορισμό erga omnes

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας χθες στο Euronews, υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει στην διαπραγμάτευση με τη «γραμμή Καραμανλή το 2007», δηλαδή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και ισχύ έναντι όλων, erga omnes (δηλ. έναντι πάντων).

«Αυτό το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή είναι η τοποθέτηση όλων των πολιτικών δυνάμεων σε σχέση με τη συμφωνία ή τη μη συμφωνία, με αυτή την εθνική γραμμή και από εκεί και πέρα τα τεχνικά και τυπικά βήματα, για να μπορέσει να διαμορφωθεί αυτό ακριβώς στο πεδίο της συναίνεσης, θα τα αποφασίσουμε και θα τα ανακοινώσουμε εν ευθέτω χρόνω», επισήμανε στη χθεσινή του συνέντευξη.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.