Σε εξέλιξη βρίσκεται από το μεσημέρι η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. «Φειδωλοί» εμφανίζονται οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης σχετικά με την επίτευξη συνολικής λύσης για το χρέος άμεσα, με αισθητή εξαίρεση τη γαλλική πλευρά. Πάντως η συνεδρίαση αναμένεται να είναι μακρά.

Αργά το μεσημέρι, ώρα Ελλάδος, ξεκίνησε η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, στην ημερήσια διάταξη του οποίου το ελληνικό ζήτημα κατέχει κεντρική θέση. Συγκεκριμένα, το σημερινό Eurogroup καλείται:

- Να επικυρώσει την «έκθεση συμμόρφωσης» της Ελλάδας αναφορικά με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, έκθεση που συνέταξαν οι θεσμοί ως αποτέλεσμα της έγκρισης της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο. Αυτό θα σημάνει επίσημα την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και θα είναι η βάση για να αποφασιστεί σήμερα πότε θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου από τον ESM προς την Ελλάδα.

- Να προσδιορίσει τα πρωτογενή πλεονάσματα που πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018.

- Να συγκεκριμενοποιήσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018. Αυτό χρειάζεται να γίνει ώστε το ΔΝΤ να δεχτεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το σημερινό Euro Working Group, που προηγήθηκε της διαδικασίας του Eurogroup, φαίνεται πως επικύρωσε την έκθεση των θεσμών για τα προαπαιτούμενα χωρίς να εκφραστεί κάποια ένσταση, επιβεβαίωσε πηγή της ελληνικής κυβέρνησης. Η εν λόγω πηγή ανέφερε επίσης πως κατά την πρωινή συνεδρίαση ξεκίνησε και η συζήτηση για το χρέος, η οποία θα συνεχιστεί σε επίπεδο υπουργών σήμερα το απόγευμα. «Υπάρχουν πολλές απόψεις και πολλές τεχνικές λύσεις» σημείωσε η ίδια πηγή, υπενθυμίζοντας επίσης ότι το ελληνικό ζήτημα είναι τελευταίο στην ατζέντα του Eurogroup και η σημερινή συνεδρίαση προβλέπεται να είναι μακρά.

 

Και όσον αφορά το χρέος, τι; - Το κλίμα κατά την έναρξη του Eurogroup

«Προσπαθώ και δουλεύω για ‘μια συμφωνία’ σήμερα, που όμως δεν θα είναι ‘η συμφωνία’, είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση. Διευκρίνισε δε πως «η εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος, θα μπορούσε να αποφασιστεί σήμερα» ωστόσο, «η επίσημη απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους, εφόσον χρειαστεί, θα ληφθεί στο τέλος του προγράμματος».

Όπως τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, «το ΔΝΤ αναζητά περισσότερη σαφήνεια για το πού μπορούμε να φτάσουμε. Αυτό είναι το θέμα σήμερα, αν μπορούμε να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Αυτό είναι που αναζητά και το ΔΝΤ, δηλαδή περισσότερη σαφήνεια για τα μέτρα ελάφρυνσης. Ήρθε η ώρα το Ταμείο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτός είναι και ο σημερινός μας στόχος».

Από την άλλη, ο Πιερ Μοσκοβισί εμφανίστηκε, ως συνήθως, πιο υποστηρικτικός απέναντι στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα έφερε το έλλειμμά της κάτω από το 3% το 2016 και το 2017, όπως επιβάλλουν οι κανόνες. Αυτά είναι καλά νέα», είπε ο Πιερ Μοσκοβισί σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι στο Eurogroup θα συζητηθεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η πορεία του χρέους σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο. «Ελπίζω με θετικό τρόπο» είπε ο Γάλλος επίτροπος, επισημαίνοντας ότι «μετά από όσα έγιναν από την πλευρά των ελληνικών αρχών, του ελληνικού λαού και του ελληνικού κοινοβουλίου είναι ώρα και οι εταίροι της Ελλάδας να αναλάβουν την ευθύνη τους», διεμήνυσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Στον αντίποδα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση, επανέλαβε την πάγια θέση του ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος δεν μπορούν να αποφασιστούν πριν τη λήξη του προγράμματος.

«Θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση για το ελληνικό χρέος», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ωστόσο σημείωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αναφέροντας ότι το ΔΝΤ είναι συντηρητικό στις εκτιμήσεις του για την Ελλάδα, σε σχέση με τις αντίστοιχες προβλέψεις που κάνει η ευρωζώνη.

«Στόχος μας είναι να καταστήσουμε την Ελλάδα ανταγωνιστική, κάτι το οποίο δεν είναι μέχρι στιγμής» τόνισε, παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος παρ’ όλα αυτά, χαρακτήρισε ως «αξιόλογες» τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.

«Αυτό που η κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο αποφάσισαν είναι σημαντικό, πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε συγκεκριμένα ο Σόιμπλε.

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι αποφασιστικής σημασίας για τη βελτίωση της ελληνικής ανάπτυξης», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μίκαελ Νούναν, προσερχόμενος στο Eurogroup, εξέφρασε την εκτίμηση πως δεν θα υπάρξει σήμερα συνολική συμφωνία για την Ελλάδα. Εμφανίστηκε όμως αισιόδοξος ως προς την εκταμίευση της επόμενης δόσης, διατυπώνοντας την πεποίθηση ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ανάψουν το πράσινο φως.

Ωστόσο, όσον αφορά το ζήτημα του χρέους, ανέφερε πως η συζήτηση αυτή «θα είναι διαφορετική».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πίτερ Κάζιμιρ, δήλωσε προσερχόμενος, ότι η Ελλάδα δεν έχει πραγματική ανάγκη μία ελάφρυνση χρέους αυτή τη στιγμή.

«Σχετικά με τα πιθανά μέτρα για το χρέος για την Ελλάδα. Ακόμη πιστεύω ότι είναι περισσότερο πολιτικό και όχι πρακτικό θέμα. Η Ελλάδα δεν τα χρειάζεται αυτή τη στιγμή», έγραψε στο Twitter ο Πίτερ Κάζιμιρ.

Στη γραμμή Σόιμπλε κινείται πάνω – κάτω και η αυστριακή πλευρά. Να σταματήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να κωλυσιεργεί στο θέμα της Ελλάδας, κάτι που, κατά την άποψή του ίδιου, «οφείλεται προφανώς σε πολιτικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους», ζήτησε προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ. Επισήμανε δε πως «είναι σαφής η θέση των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών ότι δεν μπορεί να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, αναδιάρθρωση του οποίου έγινε εδώ και πολύ καιρό».

Όπως αναφέρει τηλεγράφημα του Αυστριακού Πρακτορείου (ΑΡΑ) από τις Βρυξέλλες, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι διαγραφή χρέους έγινε πριν από μερικά χρόνια, ότι οι θεσμοί επιμένουν πως το μνημόνιο πρέπει να τηρηθεί κατά 100%, οι Έλληνες πρέπει να εφαρμόσουν τα αναγκαία μέτρα και ακόμη πως το χρέος είναι βιώσιμο και επομένως θα μπορούσε να καταβληθεί η επόμενη δόση.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «το ΔΝΤ θεωρεί πως το πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο. Εάν οι αριθμοί είναι τόσο άσχημοι, όσο τους υπολογίζει το ΔΝΤ, τότε το πρόγραμμα δεν έχει καμία λογική».

Κατά την άποψη του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών, τα πράγματα δεν θα ήταν δραματικά χωρίς το ΔΝΤ, ωστόσο αυτό θα αποτελούσε ένα λάθος σήμα.

 

«Επίθεση» γαλλικής φιλίας – Επικοινωνία Τσίπρα - Μακρόν

Με το «καλημέρα», φαίνεται πως η νέα γαλλική ηγεσία επιδιώκει να δώσει σήμα υποστήριξης στην Ελλάδα.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ήταν από τους λίγους που υποστήριξαν το ενδεχόμενο επίτευξης συνολικής λύσης για το χρέος.

Ο Μπρούνο Λεμέρ ανέφερε ότι είχε ήδη σειρά επαφών με τους ομολόγους του ενόψει του σημερινού Eurogroup. Όπως είπε, πέρα από τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Βερολίνο με το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μίλησε μεταξύ άλλων με τον Έλληνα ομόλογό του καθώς και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο ίδιος χαιρέτισε τις «δύσκολες» αποφάσεις για τον ελληνικό λαό που λήφθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την ελληνική κυβέρνηση και δήλωσε ότι πρέπει να καταλήξει το σημερινό Eurogrοup σε μία συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ατενίσει το μέλλον με πιο θετικό τρόπο. «Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας αλλά και της ευρωζώνης» υπογράμμισε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Γερμανού ομολόγου του Βόφγκανγκ Σόιμπλε ότι δεν έχει εντολή από την γερμανική Βουλή να προχωρήσει σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο κ. Λεμέρ ανέφερε ότι «μπορούμε να βρούμε λύσεις που δε χρειάζονται την έγκριση της γερμανικής Βουλής», αρκεί να υπάρχει «φαντασία».

Τέλος σημείωσε ότι χρειάζεται ακόμα πολλή προσπάθεια για να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ, καθώς οι αρχικές θέσεις των δύο πλευρών είναι αρκετά «απομακρυσμένες». «Αυτή είναι όμως η δουλειά των υπουργών Οικονομικών και ελπίζω ότι θα γίνει μια καλή προσπάθεια σήμερα», επισήμανε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Ακόμα, για το ελληνικό ζήτημα είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν.

Όπως ανακοινώθηκε από το Μαξίμου, στο επίκεντρο της συνομιλίας τους βρέθηκε το σημερινό Eurogroup. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε το ζήτημα του ελληνικού χρέους και συμφώνησαν ότι πρέπει να βρεθεί συνολική λύση, προς όφελος της Ελλάδας και της ευρωζώνης. Συμφώνησαν να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση και να βρίσκονται σε στενή και συνεχή επικοινωνία.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν επανέλαβε στον Αλέξη Τσίπρα ότι θέλει «να υπάρξει προσεχώς μια συμφωνία για την ελάφρυνση σε βάθος χρόνου του βάρους του ελληνικού χρέους», όπως ανακοινώθηκε από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

«Αυτός είναι ο οδικός χάρτης του υπουργού Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ, ο οποίος συμμετέχει σήμερα στο Eurogroup στις Βρυξέλλες», προστέθηκε.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.