Ολοκληρώθηκε, στη μία περίπου το ξημέρωμα της Τρίτης, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, η κατ΄ άρθρον ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Πτωχευτικός Κώδικας, Διοικητική Δικαιοσύνη, Τέλη - Παράβολα, Οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, Ηλεκτρονικές συναλλαγές, Τροποποιήσεις του ν. 4270/2014 και λοιπές διατάξεις».
Εκκρεμεί η ψήφισή του επί του συνόλου που θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης (ημέρα ψήφισης και του νομοσχεδίου «Χωρικός σχεδιασμός – βιώσιμη ανάπτυξη», το οποίο εισάγεται στην Ολομέλεια προς συζήτηση σήμερα, στις 10 το πρωί), οπότε και θα τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία η τροπολογία για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.
Με βάση την συγκεκριμένη τροπολογία - υπό τον τίτλο «Τροποποίηση άρθρου 21 του Κώδικα ΦΠΑ για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά» - διατηρείται μέχρι 31/12/17 το καθεστώς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ (κατά 30%) για τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου (πλην της Ρόδου και της Καρπάθου) που πλήττονται από την προσφυγική κρίση.
Οι διατάξεις ισχύουν για αγαθά, τα οποία κατά τον χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός : α). βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκαταστημένος στα νησιά αυτά, β). πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκατεστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκατεστημένο στα νησιά αυτά, γ). αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά, στα πλαίσια της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών, δ). εισάγονται στα νησιά αυτά.
Η αναστολή κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα συγκεκριμένα νησιά θα επιφέρει μείωση των εσόδων του Προϋπολογισμού για το 2017, το ύψος της οποίας εκτιμάται στο ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ. Η ανωτέρω απώλεια εσόδων θα αναπληρωθεί από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού Προϋπολογισμού.