Μπροστά στη Βουλή βρέθηκε το μεσημέρι της Τρίτης η πορεία των αγροτών, στο πλαίσιο του πανελλαδικού συλλαλητηρίου που διοργανώθηκε στην Αθήνα. Οι αγρότες, που συγκεντρώθηκαν από όλα τα σημεία της Ελλάδας, εκτός Κεντρικής Μακεδονίας, διεκδικούν κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές, διεύρυνση του αφορολόγητου και άλλα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής.

Πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο κέντρο της Αθήνας, με τη συμμετοχή των ομοσπονδιών των αγροτών από Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Κρήτη κλπ. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση μπροστά στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην πλατεία Βάθη, ενώ στη συνέχεια έγινε πορεία με κατεύθυνση τη Βουλή. Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία των αγροτών επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους στη Βουλή.

Μεταξύ των κύριων αιτημάτων των αγροτών, όπως έχουν διατυπωθεί από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, είναι η κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, η μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ακατάσχετο λογαριασμό στο ύψος των 15.000 ευρώ, αφορολόγητο πετρέλαιο, κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, καθώς και διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια έως 200.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι, για σήμερα, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει προκηρύξει παναττική στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως το τέλος του ωραρίου.

Ο Βαγγέλης Μπούτας, εκπροσωπώντας την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, δήλωσε πως «πραγματοποιούμε το σημερινό πανελλαδικό συλλαλητήριο και καλούμε όλο το λαό της Αθήνας που υποφέρει από αυτήν την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ να μας δείξει αλληλεγγύη. Ο αγώνας συνεχίζεται ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ».

Στο συλλαλητήριο των αγροτών είχε αισθητή παρουσία και το ΚΚΕ, με το γενικό γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα να τονίζει ότι «οι αγρότες στέλνουν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και την ΕΕ για τις πολιτικές που τους ξεκληρίζουν και τους διώχνουν από τη γη τους». Πρόσθεσε δε πως «χρειάζεται κλιμάκωση του αγώνα, συμπαράσταση όλου του λαού. Μόνο με κοινούς, ενωτικούς αγώνες μπορούμε να προχωρήσουμε».

 

Αύριο η συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο

Αύριο, αντιπροσωπεία των αγροτών πρόκειται να έχει συνάντηση με κλιμάκιο της κυβέρνησης. Επικεφαλής του κυβερνητικού κλιμακίου θα είναι ο Γιάννης Δραγασάκης, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής. Η συνάντηση θα γίνει στις 4 το μεσημέρι στα γραφεία της αντιπροεδρίας, στην οδό Ζαλοκώστα, στο Σύνταγμα. Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

 

Απείχαν από το συλλαλητήριο οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας

Με αποχή από το σημερινό παναγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, αλλά σταθερά στα μπλόκα τους και έτοιμοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, παραμένουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της κεντρικής Μακεδονίας και όσοι συντάσσονται με αυτούς. Παράλληλα, έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στην αυριανή συνάντηση με το Γιάννη Δραγασάκη.

Και ενώ τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας τα βρίσκουν στα αιτήματα, φαίνεται ότι έχει προκύψει ζήτημα με την αντιπροσωπεία που θα τους εκπροσωπήσει στη συνάντηση. Ενώ από την πλευρά τους κρίνεται ότι στη συνάντηση θα πρέπει να συμμετάσχει ένας από κάθε αγροτικό μπλόκο που συγκροτούν τη συντονιστική επιτροπή κεντρικής Μακεδονίας (18 μέλη), η ελληνική κυβέρνηση έθεσε οροφή πέντε ατόμων. Το θέμα βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση και σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Σε κάθε περίπτωση, στους κόλπους των αγροτών και κτηνοτρόφων, όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπάρχουν και εκείνοι που προτίθενται να υποχωρήσουν, προκειμένου η συνάντηση να γίνει με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις.

Σε επίπεδο αιτημάτων, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα περιμένουν να ακούσουν από την κυβέρνηση, προτάσεις και μέτρα που θα «λασκάρουν τη θηλιά» του υψηλού κόστους παραγωγής, αλλά και που -ακόμη και εν μέσω των ήδη ψηφισμένων νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό- θα καταστήσουν βιώσιμη την ενασχόλησή τους με τον πρωτογενή τομέα. Θέματα όπως το ακατάσχετο, το εργόσημο, αλλά και ο καθορισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, βρίσκονται υψηλά στην ατζέντα των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Αχιλλέας Καμπούρης, αγρότης και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Β’ Χαλάστρας, «στην κατηγορία του αγρότη πρέπει να κατατάσσονται αυτοί το εισόδημα των οποίων προέρχεται σε ποσοστό 51% από αγροτική δραστηριότητα. Με αυτόν τον τρόπο θα ξεκαθαρίσει το τοπίο από τους ετεροαπασχολούμενους αγρότες».

Σε ό,τι αφορά το σημερινό παναγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, το «παρών» φέρεται να έδωσαν οι περισσότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι της δυτικής Μακεδονίας, αν και -λόγω οικονομικής δυσχέρειας- αρκετοί είναι εκείνοι -κυρίως από Κατερίνη, Μάλγαρα και Θράκη- που, ενώ στήριξαν, δεν μπόρεσαν να έρθουν στην Αθήνα.

Κατά τις εκτιμήσεις του προέδρου του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, Δημήτρη Μόσχου, μέλος της συντονιστικής επιτροπής μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας, στο παναγροτικό συλλαλητήριο θα συμμετείχαν περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα.

 

Και αγρότες από τα Χανιά στο συλλαλητήριο

Στο πλοίο της γραμμής για τον Πειραιά, επιβιβάστηκαν το βράδυ της Δευτέρας από το λιμάνι της Σούδας, αγρότες -μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας- και κτηνοτρόφοι, για να λάβουν μέρος στο αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Πριν από την είσοδό τους στο πλοίο, οι συγκεντρωμένοι σήκωσαν πανό με τα αιτήματά τους.

«Είμαστε ενεργοί στον αγώνα για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας, Μανούσος Σταυριανουδάκης. Για το συλλαλητήριο της Αθήνας, αναχώρησαν περίπου 100 αγρότες και κτηνοτρόφοι από το λιμάνι της Σούδας.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.