Δεκτό επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του έγινε, δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα, το πολυνομοσχέδιο με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων. Συνολικά ψήφισαν 280 βουλευτές, από τους οποίους οι Δρίτσας Θ., Αμμανατίδης Γ. (ΣΥΡΙΖΑ) και Κεδίκογλου Σ. (ΝΔ) με επιστολική ψήφο (που καταμετρήθηκε στο αποτέλεσμα). Ανάμεσα στους 20 απόντες βουλευτές ήταν και 3 κυβερνητικοί: Ο Ν. Κοτζιάς και η Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Ν. Νικολόπουλος από τους ΑΝ.ΕΛ.

Να σημειωθεί ότι οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. Κων/νος Κατσίκης, Γ. Λαζαρίδης, Β. Κόκκαλης, Δ. Καμμένος και Κ. Ζουράρις καθώς και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Άννα Βαγενά αν και είπαν «ναι» σε όλα, καταψήφισαν το άρθρο 53, κόντρα στη γραμμή της Κυβέρνησης.

Αναλυτικά το αποτέλεσμα έχει  ως εξής:

Επί της αρχής: 153 «ναι» (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), 118 «όχι» (ΝΔ, ΧΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων)  και 9 παρών (ΠΟΤΑΜΙ).

Επί των άρθρων για τα οποία έγινε ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα βουλευτών της ΝΔ, της ΧΑ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ:

- Ειδικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων και άλλων μέτρων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και την ανάπτυξη της αγοράς παροχής ενεργειακών υπηρεσιών (άρθρο 21): 153 ναι, 127 όχι

- Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) (άρθρο 31): 162 ναι, 107 όχι, 11 παρών.

- Τροποποίηση διατάξεων του Ν. 4332/2015 «Σύσταση Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων Α.Ε.» (άρθρο 35): 160 ναι, 103 όχι, 17 παρών.

- Παράταση στο θέμα της πιστοποίησης της εκπαιδευτικής επάρκειας των εκπαιδευτών ενηλίκων (άρθρο 39): 197 ναι, 66 όχι, 17 παρών.

- Υπηρεσιακά συμβούλια εκπαιδευτικού προσωπικού (άρθρο 42): 153 ναι, 115 όχι, 12 παρών.

- Οργανισμός Υπουργείου Περιβάλλοντος, Έρευνας και Θρησκευμάτων (άρθρο 43): 165 ναι, 125 όχι.

– Καταβολή των νομίμων αποζημιώσεων στο πάσης φύσεως προσωπικό των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης στις Πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίες διενεργήθηκαν από 28.5.2014 έως 30.6.2014 (άρθρο 44): 178 ναι, 90 όχι, 12 παρών.

- Ρυθμίσεις δημοσιονομικού και διαρθρωτικού χαρακτήρα (άρθρα 51): 153 ναι, 127 όχι(άρθρο 51)

- Φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα στο Μέγαρο Μουσικής (άρθρο 53): 258 ναι και 22 όχι.

Επί των άρθρων αυτών (21,31, 35, 39, 42, 43,44, 51 και 53) ναι σε όλα ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ (με εξαίρεση τη διαφοροποίηση 5 βουλευτών των ΑΝ.ΕΛ. και μίας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το άρθρο 53, βλ. παραπάνω), ενώ τα υπόλοιπα κόμματα υπερψήφισαν μόνο συγκεκριμένα άρθρα, λέγοντας όχι σε όλα τα υπόλοιπα. Ειδικότερα η ΝΔ είπε ναι μόνο στο άρθρο 53 (με εξαίρεση τη Σ. Βούλτεψη που είπε όχι σε όλα), η ΧΑ δήλωσε παρών στα 35 και 39, η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ υπερψήφισε τα 39, 44, 53, το ΚΚΕ είπε ναι στα 39, 43, 53 και παρών στα 31, 42, 44, το ΠΟΤΑΜΙ ναι στα 31, 39, 44, 53, ενώ δήλωσε παρών επί της αρχής και η Ένωση Κεντρώων ψήφισε ναι στα 35, 39 και 53.

Τα υπόλοιπα άρθρα έγιναν δεκτά κατά πλειοψηφία, όπως και οι περισσότερες τροπολογίες (υπουργικές και βουλευτικές), με εξαίρεση δύο που έγιναν ομόφωνα δεκτές.

Απόντες από τη συζήτηση που προηγήθηκε, αλλά και την διαδικασία της ψηφοφορίας ήταν οι επικεφαλής της ΝΔ, του ΚΚΕ και της ΧΑ, Β. Μεϊμαράκης, Δ. Κουτσούμπας και Ν. Μιχαλολιάκος, οπότε τον λόγο από τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης πήραν μόνο η Φ. Γεννηματά, ο Στ. Θεοδωράκης - οι οποίοι απουσίασαν επίσης από την ψηφοφορία - και ο Β. Λεβέντης.

Για κυβερνητικό αλαλούμ που αποτυπώνεται και στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο έκανε λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, Φώφη Γεννηματά, η οποία τάχθηκε κατά της νέας επιβάρυνσης στο πετρέλαιο των αγροτών, των κομματικών παρεμβάσεων στα υπηρεσιακά συμβούλια στο χώρο της παιδείας, της εξοντωτικής φορολόγησης των μικρών Ελλήνων παραγωγών μπύρας και του περιορισμού των αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είπε ότι ναι εν τη στήριξε το κόμμα της, αλλά δεν πρέπει να γίνει ούτε βήμα πίσω από όσα είχε πετύχει το ΠΑΣΟΚ προς όφελος των μικρών και μεσαίων νοικοκυριών (π.χ. προστασία υπερχρεωμένων νοικοκυριών και πρώτης κατοικίας). Τέλος, μίλησε για μια Κυβέρνηση σε πλήρη ακινησία, εγκλωβισμένη μέσα στο μνημόνιό της.

Αν κάναμε μια συμφωνία πριν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα και κλείσουν οι τράπεζες, πολλά από τα μέτρα που παίρνουμε τώρα δεν θα ήταν απαραίτητα επισήμανε με τη σειρά του ο επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα ψηφίζει μόνο τα αναγκαία. «Δεν υπάρχει ένα παράλληλο πρόγραμμα, ούτε ισοδύναμα γιατί δεν θέλετε να κόψετε τις δαπάνες των προστατευόμενων σας του δημοσίου. Τη ζημιά θα την πληρώσουν οι ξεζουμισμένοι φορολογούμενοι» ανέφερε, ενώ ζήτησε ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου της ανάπλασης στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα με δεδομένο το ιδιοκτησιακό ζήτημα που έχει ανακύψει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταβάλλεται σε μια μορφή σκληρής δεξιάς είπε με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, εξηγώντας ότι δεξιοί δεν είναι μόνο οι χουντικοί και οι βασιλόφρονες, αλλά και όσοι αποδέχονται την ψήφιση νόμων με κατεπείγουσες διαδικασίες και τροπολογιών της τελευταίας στιγμής. «Αν πιστεύετε ότι ο λαός παρακολουθεί τις συνεδριάσεις αυτές και χαίρεται ότι τον εκπροσωπείτε σωστά, πλανάσθε. Υπάρχει εν εξελίξει κοινωνική έκρηξη στην Ελλάδα, την οποία εκμεταλλεύονται οι ακροδεξιοί» σημείωσε.

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.