Με 156 ναι, προερχόμενα από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ., αποφασίστηκε, όπως και ήταν αναμενόμενο, λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής «για την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης και για κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την εφαρμογή και την υλοποίηση των Μνημονίων». Οι εργασίες της Επιτροπής θα διαρκέσουν έξι μήνες και θα η προθεσμία για την ολοκλήρωση εργασιών και την υποβολή του πορίσματος της θα είναι μέχρι την 6η Οκτωβρίου του 2015.

Συνολικά ψήφισαν 250 βουλευτές, εκ των οποίων (εκτός από τα 156 ναι) υπήρξαν 72 κατά από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και 22 «παρών» από το Ποτάμι και το ΚΚΕ. Τρεις βουλευτές απέστειλαν επιστολική ψήφο, η οποία καταμετρήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 70Α του Κανονισμού της Βουλής: πρόκειται για τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος βρίσκεται, όπως είναι γνωστό,  σε κυβερνητική αποστολή στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τους Γιάννη Αμμανατίδη (ΣΥΡΙΖΑ) και Μπούρα Αθανάσιο (ΝΔ) που επίσης απουσιάζουν από την Ελλάδα στα πλαίσια των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων, με τον τελευταίο μάλιστα να δέχεται την παρατήρηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, επειδή απέστειλε την επιστολή από την Αθήνα, ενώ έχει τεθεί επανειλημμένα το αίτημα εκ μέρους της Προέδρου αυτό να γίνεται από την πόλη του εξωτερικού στην οποία βρίσκονται. Επιστολή με την οποία δήλωναν την πρόθεσή τους να υπερψηφίσουν τη σύσταση της Επιτροπής απέστειλαν ακόμα οι βουλευτές Χρήστος Καραγιαννίδης (ΣΥΡΙΖΑ) και Κώστας Ζουράρις (ΑΝ.ΕΛ.), οι οποία απουσίαζαν λόγω ασθένειας.

Η συζήτηση άνοιξε στις 7 το απόγευμα με την ομιλία του Αλέξη Μητρόπουλου, ο οποίος έθεσε ως στόχο «ο ιστορικός του μέλλοντος να δώσει εύσημα αντικειμενικότητας και εθνικής αυτογνωσίας σε αυτό το υψηλής πολιτικής και κοινωνικής σημασίας διάβημα της Βουλής». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρέθεσε αναλυτικά τα κομβικά στοιχεία που χρήζουν διερεύνησης, τα οποία είναι: Α). Η αλήθεια των στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν: ο ρόλος της ΕΛ.ΣΤΑΤ., η τυχόν παραποίηση στατιστικών μεγεθών ή ο υπερτονισμός άλλων, Β). Οι δανειακές συμβάσεις, οι ρήτρες εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας και παραίτησης από τους κανόνες του εσωτερικού συνταγματικού και διεθνούς ευρωπαϊκού δικαίου, η δικαιοδοσία των δικαστηρίων για την επίλυση των δανειακών διαφορών, το εφαρμοστέο δίκαιο και το σύνολο των αντιαναπτυξιακών και υφεσιακών μέτρων Γ). ο τρόπος λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών, η παραβίαση των ευρωπαϊκών συνθηκών, η παραθεσμική λειτουργία του ΔΝΤ και οι αποφάσεις που παραβίαζαν το ευρωπαϊκό στάτους, Δ). η μελέτη της τάσης των επιστημονικών ιδρυμάτων και ΜΜΕ αναφορικά με τη νομιμοποίηση του μνημονίου εκ μέρους τους και της επιβολής στο λαό της αναγκαιότητας του μονόδρομου της αποαναπτυξης, της λιτότητας και της αποικιοποίησης της χώρας μας.

Προσχηματική, αντιφατική, άκυρη, ελλειπή και ασαφή χαρακτήρισε την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. ο ειδικός εισηγητής από τη ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος εξήγησε αναλυτικά τους χαρακτηρισμούς του. Η πρόταση είναι προσχηματική, γιατί αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό των πολιτών από την τρέχουσα δύσκολη πραγματικότητα,αντιφατικήγιατί ο δημόσιος λόγος της Κυβέρνησης αναφορικά με το έργο της προηγούμενης φάσκει και αντιφάσκει, αφού παραδείγματος χάριν από τη μία δηλώνεται ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής της έχει αποτύχει και από την άλλη ο ΥΠ.ΟΙΚ.αποκαλεί τα επιτεύγματά της «σημείο αφετηρίας για μια επωφελή συμφωνία», άκυρη καθώς τώρα είναι μια κρίσιμη συγκυρία και καλό θα ήταν να διενεργηθεί αργότερα σε πιο ήρεμα και ασφαλή ύδατα, ελλειπής αφού δεν περιλαμβάνει την περίοδο μετά τον Ιανουάριο του 2015, δηλαδή την τρίτη τροποποίηση της κύριας σύμβασης χρηματοοικονομικής διευκόλυνσης που υπέγραψε η παρούσα Κυβέρνηση, ασαφής αφού δεν διευκρινίζει αν θα εξετάζει τις πολιτικές που έχουν ασκηθεί ή/και τα αποτελέσματα που προέκυψαν ή θα εστιάζει στην τεκμηρίωση πράξεων ή παραλείψεων με ενδείξεις διάπραξης αδικήματος.

Επιπλέον η ΚΟ της ΝΔ κατέθεσε τη δική της πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία αποτελεί προέκταση αντίστοιχης  που είχε κατατεθεί εκ μέρους της πέντε χρόνια πριν  και αφορούσε την περίοδο από το 1981 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2010. Επομένως η αναννεωμένη πρότασή της αφορά το διάστημα  από το 1981 «δηλαδή, από την εποχή που άρχισε να διογκώνεται το χρέος, και να παραλύει ο παραγωγικός ιστός της χώρας» μέχρι το Φεβρουάριο του 2015, οπότε υπογράφηκε η 3η Τροποποιητική της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε η πρόταση αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συζητηθεί σε ξεχωριστή κοινοβουλευτική συνεδρίαση, αφού πρώτα εγγραφεί σε ειδική ημερήσια διάταξη.

«Η κυβέρνηση εκ προοιμίου απαλλάσσει όλους αυτούς που από το 2002 και μέχρι το 2009 κυβέρνησαν. Όχι μόνο το σύμμαχό της, τον κ. Καμένο, που υπήρξε Υπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή, και συνεπώς έχει ευθύνες για αυτή την περίοδο, αλλά και όλη τη δεξιά βάση της κυβέρνησης που από ότι φαίνεται διευρύνεται διαρκώς, για να περιλάβει και άλλους εκτός από τους ΑΝ.ΕΛ.» είπε με τη σειρά του ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας από το Ποτάμι, ο οποίος ζήτησε διερεύνηση από το 2002. «Είναι η περίοδος που ξεκίνησε με την είσοδο στο ευρώ και εξελίχθηκε με την Ολυμπιάδα, τα υποβρύχια που έγερναν, τη Siemens, τα δομημένα ομόλογα, τους κουμπάρους, τα δεκαχίλιαρα της Ηλείας και τελειωμό δεν έχει», σημείωσε, συμπληρώνοντας «Αν είναι να μπούμε σε ποινική διαδικασία, γιατί να είναι καταληκτικός ο Ιανουάριος του 2015; Γιατί να μην μείνουμε ανοιχτοί μέχρι την ολοκλήρωση και αυτής της κοινοβουλευτικής Συνόδου;»

Με την πρόταση του κ. Μπαργιώτα – τόσο τον χρόνο εκκίνησης όσο και τον καταληκτικό χρόνο - συμφώνησε και ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ«Δεν έχουμε βέβαια 60 Βουλευτές για να καταθέσουμε και να ψηφίσουμε τη δική μας πρόταση. Για αυτό περιοριζόμαστε να καταθέσουμε την πρόταση, εν ευρεία έννοια, που νοηματοδοτεί τη δική μας συμμετοχή στην εξεταστική επιτροπή.» Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε την παρούσα πρόταση της Κυβέρνησης «μία ακόμη πράξη στην τραγωδία του λαϊκισμού. Δηλαδή της γενικής αλλά αστήρικτης βερμπαλιστικής καταγγελίας κατά πάντων, πλην εαυτών», ενώ υπερασπιζόμενος τις πολιτικές επιλογές τόσο του ίδιου, όσο και του κόμματός του είπε χαρακτηριστικά: «Ξύπνησε δηλαδή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μια μέρα κι επειδή δεν είχε τί να κάνει είπε να φέρει στην Ελλάδα την κρίση κι έτσι συνυπέγραψε τα μνημόνια με τους δανειστές. Δεν δημιούργησαν τα μνημόνια την κρίση, αλλά η κρίση δημιούργησε τα μνημόνια.»

Για Επιτροπή - παρωδία έκανε λόγο ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), αφού απώτερος σκοπός της είναι να κληθεί ο λαός να αποδεχθεί και να πληρώσει μεγαλύτερο η μικρότερο μέρος του χρέους, για το οποίο δεν ευθύνεται. Τόνισε ακόμα πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζοντας το μνημόνιο, την εποπτεία, την αξιολόγηση και γενικότερα τις προηγούμενες πολιτικές δεν φέρνει στη βουλή της συμφωνία της 20ης Φλεβάρη στη βουλή, ενώ την επέκρινε ακόμα για το γεγονός ότι προσφέρει στις ΗΠΑ ρυθμιστικό ρόλο στον ενεργειακό πλούτο της χώρας, για την παροχή 500 εκατ. ευρώ στην αμερικανική πολεμική βιομηχανία αλλά και για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που χαρίζει πρόστιμα σε εταιρείες για φοροδιαφυγή.

Παρόντες στη συζήτηση ήταν ο Πρωθυπουργός, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι έλαβαν επίσης το λόγο.

Ο Α. Σαμαράς υπερασπίστηκε για μια ακόμη φορά την πολιτική που ακολούθησε, επαναλαμβάνοντας τη θέση που είχε διατυπώσει νωρίτερα ο Α. Λοβέρδος ότι η κρίση έφερε τα μνημόνια και όχι το αντίστροφο. «Εμείς το πρώτο μνημόνιο δεν το υπογράψαμε, ούτε το ψηφίσαμε. Υπογράψαμε και ψηφίσαμε τις δύο τροποποιητικές του μνημονίου, τη μία τον Νοέμβριο του 2012 για μείωση χρέους με επαναγορά, όταν κόπηκαν μέσα σε ένα βράδυ, χωρίς τυμπανοκρουσίες, 20 δις από το ελληνικό χρέος, την άλλη τον Δεκέμβριο του 2014 με μετάβαση από τη γραμμή πίστωσης, δηλαδή έξοδο από το μνημόνιο. Εσείς υπογράψατε κι άλλη τετράμηνη τροποποίηση. Και οι δικές σας ευθύνες θα αναζητηθούν», σημείωσε, επισημαίνοντας εμφατικά ότι θα συσταθεί ανακριτική επιτροπή, αν τελικά δεν υπάρξει συμφωνία.

«Βρίσκεστε σε στρατηγική σύγχυση. Μας κατηγορείτε τις μισές μέρες της εβδομάδας ότι πηγαίνουμε τη χώρα στα βράχια και τις άλλες μισές ότι έχουμε υπογράψει μνημόνιο» είπε με τη σειρά του ο Α. Τσίπρας, απαντώντας στον Α.Σαμαρά.«Σήμερα μας αποκαλύψατε, ξεπερνώντας τον εαυτό σας, ότι όχι μόνο καρτερικά παραμονεύετε την πιθανή αποτυχία, αλλά μας απειλείτε κιόλας εκ των προτέρων ότι αυτή η αποτυχία θα έρθει και θα φέρει ανακριτική επιτροπή. Σε μια Κυβέρνηση που έχει αναλάβει μόλις δύο μήνες τη διακυβέρνηση ενός τόπου φορτωμένου όχι μόνο με τις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και με τις δικές σας επιλογές, τα χρέη και τη διάλυση», πρόσθεσε. Αναφορικά με την Εξεταστική Επιτροπή, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι σκοπός της δεν είναι η ποινικοποίηση πολιτικών επιλογών - οι οποίες κρίνονται στην πολιτική αρένα - αλλά η διερεύνηση του αν πέρα από την υλοποίηση μιας κακής, εμμονικής, ιδεοληπτικής επιλογής τελέστηκαν πράξεις που είχαν άλλα, μη πολιτικά κίνητρα.

«Ο Πρωθυπουργός υποβάθμισε τον εαυτό του στο ρόλο του κατηγόρου, όχι του υπογράφοντος και προτείνοντος τη σύσταση μιας Εξεταστικής Επιτροπής. Δεν επανέλαβε απλώς τα κεφάλαια που περιλαμβάνει η πρόταση λέξη - λέξη. Ήρθε εδώ για να διατυπώσει μια μεγάλη απειλή: ότι θα ποινικοποιηθούν οι επιλογές, ότι έγιναν επιλογές οι οποίες δεν είχαν κίνητρο πολιτικό, αλλά ενδεχομένως κίνητρο κερδοσκοπικό. Και δηλητηριάζει την ψυχή του έθνους, δηλητηριάζει τη λειτουργία του κοινοβουλευτικού συστήματος, ενώ η χώρα είναι σε διάταξη μάχης και η Κυβέρνηση – υποτίθεται - διαπραγματεύεται σκληρά», είπε  ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δίνοντας τη δική του απάντηση σε όσα είχε πει λίγο πριν ο Πρωθυπουργός. Ως προς τη συζητούμενη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίστηκε εκ μέρους του «κείμενο προκλητικό και ανιστόρητο που βιάζει την κοινή λογική» και ως εκ τούτου δεν θα υπερψηφιστεί από το ΠΑΣΟΚ, αν και «υποδεχόμαστε με χαρά την εξεταστική και τη δυναμική της».

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)

 

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.