Υπερψηφίστηκε χθες επί των άρθρων και του συνόλου το σχέδιο νόμου «Πράξεις εισφοράς σε γη και χρήμα - Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις», στο οποίο ενσωματώθηκαν πάνω από 80 (!) τροπολογίες, εκ των οποίων πέρασαν περίπου οι μισές (συγκεκριμένα 17 υπουργικές και 25 βουλευτικές). Τον «χορό» των αποχωρήσεων από την ψήφισή του προκειμένου να μην νομιμοποιηθεί «ο εκφυλισμός της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» άνοιξε το Κομμουνιστικό Κόμμα, για να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την πρόθεση της να κάνει το ίδιο την Δευτέρα στην περίπτωση που επαναληφθεί το σκηνικό με τις τροπολογίες εξέφρασαν η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ, Νίκη Φούντα, αλλά και η Ασημίνα Ξηροτύρη.

Ο προσφάτως ψηφισθείς νόμος πλέον του κράτους αποτελείται από δύο κεφάλαια.  

Το πρώτο τροποποιεί και επικαιροποιεί το νόμο Τρίτση  (ν.1337/1983) σε ό,τι αφορά την εισφορά σε γη και χρήμα για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων στους εντός σχεδίου οικισμούς. Θετικοί στις ρυθμίσεις του συγκεκριμένου κεφαλαίου - παρά τις επιμέρους τροποποιήσεις που αιτήθηκαν - φάνηκαν οι ΑΝ.ΕΛ. και η ΔΗΜ.ΑΡ., ενώ την έντονη αντίθεσή τους εξέφρασαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Συγκεκριμένα ο Ευάγγελος Αποστόλου, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για άγνοια του πνεύματος του νομοθέτη του Ν. 1337/83, σημειώνοντας πως ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών - βάσει ενός εκάστου γεωτεμαχίου και όχι με γνώμονα τη συνολική ιδιοκτησία του κάθε ιδιοκτήτη ανά πολεοδομική ενότητα - ευνοεί τους μεγαλοϊδιοκτήτες, που από τον αρχικό χρόνο υπολογισμού της εισφοράς (έτος 1982), «έχουν προλάβει να κάνουν τις κατατμήσεις και μεταβιβάσεις των οικοπέδων τους».

Το δεύτερο κεφάλαιο  εμπεριέχει, μεταξύ άλλων, το επίμαχο «άρθρο 12», το οποίο δέχτηκε τα βέλη όχι μόνο σύσσωμης της αντιπολίτευσης, αλλά και βουλευτών προερχόμενων από το κυβερνών κόμμα, όπως η Φωτεινή Πιπιλή, αναγκάζοντας την Κυβέρνηση σε οπισθοχώρηση. Έτσι το Σάββατο το πρωί, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε την απόσυρση ορισμένων διατάξεων του και την τροποποίηση άλλων με αποτέλεσμα τελικά να το υπερψηφίσουν οι ΑΝ.ΕΛ., αλλά και να δηλώσουν «παρών» οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ.

Μεταξύ των διατάξεων που αφαιρέθηκαν ήταν η παράγραφος 3 που επέτρεπε την άρση των αναδασώσεων «αν μετά από μία πενταετία αποδεικνύεται το ανέφικτο της πραγματοποίησής της», καθώς και οι παράγραφοι 9, 10 και 11 που επέτρεπαν την αναμόρφωση του δασικού χάρτη, άρα και την κατάργηση του ρόλου του ως μέσου οριστικής αποτύπωσης της δασικής γης.

Τροποποίηση δέχθηκε η παράγραφος 4, βάσει της οποίας, παρανόμως εκχερσωμένες εκτάσεις το διάστημα από το 1975 έως το 2007, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για γεωργική χρήση, αφού προστέθηκε η προϋπόθεση αυτές ούτε να περιλαμβάνουν κτίσματα παντός είδους, ούτε να μπορούν να κατασκευάσουν τέτοια στο μέλλον, υπό την απειλή διπλασιασμού του ήδη υπάρχοντος προστίμου χρήσης τους.

Τέλος, στην παράγραφο 8 αναστολή προστίμων και πρωτοκόλλων κατεδάφισης για μια τριετία - ώστε να λάβουν έγκριση επέμβασης, περιβαλλοντικούς όρους και τα υπόλοιπα απαραίτητα έγγραφα - δικαιούνται μόνο οι ναοί και όχι οι κτηνοτροφικές μονάδες, οι εγκαταστάσεις πολιτιστικού χαρακτήρα και τα κέντρα περιβαλλοντικής ενημέρωσης, τα οποία είχαν εγκατασταθεί παρανόμως σε δάση και δασικές εκτάσεις, όπως προβλεπόταν αρχικά.

Αλλαγές έγιναν και στο άρθρο 9 (διατήρηση νομίμων χρήσεων στις περιοχές Πλάκας και Εξαρχείων σχεδίου Αθηνών), από το οποίο αφαιρέθηκε η διάταξη που πρότεινε στην περίπτωση διατηρητέων κτισμάτων σε Πλάκα και Εξάρχεια, την δυνατότητα εγκατάστασης επιπλέον βοηθητικών χώρων στον πρώτο όροφο, όταν η κύρια χρήση καταστημάτων είναι εγκατεστημένη στο ισόγειο.

Σε ό, τι αφορά τις τροπολογίες, από τις συνολικά 42 που επισυνάφθηκαν στο νομοσχέδιο, μόνο οι οκτώ υπερψηφίστηκαν από τη ΔΗΜ.ΑΡ. και τους ΑΝ.ΕΛ. δίνοντας μια κάποια «νομιμοποίηση» στη διαδικασία. Για τις υπόλοιπες, τόσο λόγω του όγκου τους όσο και λόγω των ετερόκλητων θεμάτων που ρυθμίζουν, γεννάται το εύλογο ερώτημα αν οι κυβερνητικοί βουλευτές γνωρίζουν πραγματικά τι ψήφισαν χθες ή αν ακολουθήθηκε από μέρους τους μία αυτοματοποιημένη διαδικασία, όπως άλλωστε κατά παραδοχή ορισμένων (Κατσέλη, Χρυσοχοϊδης) έχει συμβεί στο παρελθόν και μάλιστα στην περίπτωση του σημαντικότερου ίσως νομοθετήματος των τελευταίων ετών, του Μνημονίου. 

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.