Την πεποίθησή του ότι θα επιτευχθεί τεχνική συμφωνία μέχρι τις 7 Απριλίου, εξέφρασε κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος, λέγοντας ακόμα ότι στα εργασιακά απομένει ανοιχτό ένα πολύ μικρό θέμα. Παράλληλα, ανέφερε ότι το ΔΝΤ θα συμφωνήσει σε πρόγραμμα με την Ελλάδα, το οποίο δεν θα υπερβαίνει χρονικά το ήδη υπάρχον πρόγραμμα.
Με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα (MOU) θα «κουμπώσει» χρονικά το πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί με το ΔΝΤ (το MEFP, που σημαίνει Μemorandum of Economic and Financial Policies). Αυτό δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς (σ.σ. με βάση τη συγκεκριμένη δήλωση, και το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2018, ενώ κατ’ επέκταση φαίνεται ότι μειώνεται και το ποσό της χρηματοδότησης από το Ταμείο). Ο ίδιος παράγοντας, ανέφερε επίσης ότι «το MEFP είναι πιο εύκολο, δεν έχει τόσα πολλά θέματα, το ΔΝΤ δεν είναι “control freaks” όπως οι Ευρωπαίοι που βάζουν τόσα πολλά θέματα».
Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος δήλωσε παράλληλα αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) έως τη μεθεπόμενη Παρασκευή 7 Απριλίου και το άτυπο Eurogroup στη Μάλτα, προσθέτοντας ότι δεν είναι κρίσιμο το Euro Working Group της ερχόμενης Πέμπτης 30 Μαρτίου.
Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι στα εργασιακά απομένει ανοικτό ένα πολύ μικρό θέμα, ενώ δεν θέλησε να απαντήσει για το ύψος στο οποίο θα διαμορφωθεί το αφορολόγητο.
Σημειώνεται βέβαια ότι για να υπάρξει staff level agreement πρέπει να έρθουν εκ νέου στην Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.
Τζανακόπουλος: Ενιαίες και συμπαγείς κυβέρνηση και ΚΟ στο ζήτημα της ΔΕΗ
Στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές εργάζονται εντατικά, ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό μια κοινά αποδεκτή λύση, πέρα από παράλογες και ανεδαφικές απαιτήσεις.
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η ευρεία στήριξη στις θέσεις που διατύπωσε ο πρωθυπουργός στη Ρώμη, συναινεί σε μια κατάληξη των διαπραγματεύσεων προς όφελος του κόσμου της εργασίας. Η Ελλάδα διεκδικεί, έχοντας σημαντική στήριξη από την Ευρώπη, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες για μια επιτυχή κατάληξη των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά, προς όφελος του κόσμου της εργασίας, είπε ο κ. Τζανακόπουλος.
Σχετικά με το θέμα της ΔΕΗ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διεμήνυσε επίσης ότι η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι απολύτως ενιαίες και συμπαγείς.
Εν πρώτοις, θύμισε ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ψηφίσει και ήταν έτοιμη να εφαρμόσει ένα σχέδιο για τη ΔΕΗ, το οποίο, χονδρικά, προέβλεπε τα εξής: ιδιωτικοποίηση μεγάλου ποσοστού των παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ, πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ. Και οι δύο αποφάσεις ανατράπηκαν από την παρούσα κυβέρνηση», επισήμανε.
Και συμπλήρωσε λέγοντας, «όταν έλθει η τελική συμφωνία, θα κληθούμε να πάρουμε τις συλλογικές μας αποφάσεις, που θα συγκριθούν με:
-όσα είχε συμφωνήσει η ΝΔ,
-όσα απαιτούσαν οι δανειστές καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, και που είναι και παράλογα και πάνε πίσω από τα συμφωνηθέντα,
-τις προγραμματικές θέσεις της ίδιας της κυβέρνησης».
Καταλήγοντας, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι «η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα είναι ενιαία και συμπαγής, και θα συνεχίσει τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με όρους προστασίας της κοινωνίας, της δημόσιας περιουσίας και των εργαζομένων».
Τσακαλώτος: Η αξιολόγηση θα κλείσει γρηγορότερα απ’ ό,τι περιμένετε
«Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περιμένετε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, από το βήμα του συνεδρίου του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι «δεν χρειαζόμαστε περισσότερη λιτότητα. Φτάνουμε στον στόχο». Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος, είπε, όπου το ΔΝΤ έχει κάνει ξεκάθαρη τη θέση του ότι δεν συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Η αποσαφήνιση των μέτρων για το χρέος θα δώσει μήνυμα στις αγορές (λόγω και της συμμετοχής του ΔΝΤ) και θα φέρει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, σημείωσε ο υπουργός.