Tην Εισήγηση του Προέδρου της Βουλής κ. Νικολάου Βούτση για την επιλογή του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και έξι μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.) ενέκρινε, σήμερα το απόγευμα, η Διάσκεψη των Προέδρων (σ.σ. η κατά σειρά 6η για το συγκεκριμένο ζήτημα). Από τα συνολικά 24 μέλη του αποφασίζοντος οργάνου, υπέρ της πρότασης Βούτση ψήφισαν 20 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ, ΠΟΤΑΜΙ) και «παρών» 4 (ΚΚΕ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ).  

Η νέα σύνθεση του ΕΣΡ διαμορφώνεται ως εξής:

• Πρόεδρος του Συμβουλίου ο κ. Αθανάσιος Κουτρομάνος, πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

• Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου ο κ. Ροδόλφος Μορώνης, δημοσιογράφος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων, πρώην Διευθυντής και μέλος του Ε.Σ.Ρ. (1991-1993, 2002-2005), πρώην Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό (Κυβερνητικός Εκπρόσωπος) στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση (Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2015), πρώην Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ. Δίδαξε τηλεοπτική δημοσιογραφία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

• Μέλος του Συμβουλίου η κ. Πόπη (Καλλιόπη) Διαμαντάκου, δημοσιογράφος (από το 1986), κάτοχος πτυχίου D.E.A. του Πανεπιστημίου της Σορβόνης (Paris I), Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Πάντειου Πανεπιστήμιου Αθηνών, όπου και δίδαξε στο μεταπτυχιακό τμήμα «ΜΜΕ και Ψυχολογία» (2002-2008), Δημοτική Σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων (2014). 

• Μέλος του Συμβουλίου ο κ. Βασίλης Καραποστόλης, Καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας.

• Μέλος του Συμβουλίου ο κ. Νίκος Κιάος, δημοσιογράφος (από το 1972), απόφοιτος Φυσικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ραδιοηλεκτρολογία, πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Σ.Η.Ε.Α. (1999-2001), πρώην Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.ΣΥ., πρώην μέλος του Δ.Σ. του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (2000-2010), πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ο.Α.Κ.Α. (2015-2016).

• Μέλος του Συμβουλίου η κ. Λίλιαν Μήτρου, δικηγόρος, Καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διδάσκει επίσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

• Μέλος του Συμβουλίου η κ. Δήμητρα Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΚ Υ.Ο.Δ.Δ. 783/12-12-2014) η οποία διανύει ήδη θητεία.

• Μέλος του Συμβουλίου ο κ. Γεώργιος Πλειός, Καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία στον Τύπο και τα ΜΜΕ.

• Μέλος του Συμβουλίου ο κ. Γεώργιος Σαριδάκης, οικονομολόγος.

Ακολουθεί η δήλωση του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, αμέσως μετά την υπερψήφιση της πρότασής του:

«Είναι σημαντικό ότι υπήρξε η εκλογή του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης με μεγάλη πλειοψηφία και θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε έτσι ώστε να συγκροτηθεί άμεσα και να εργαστεί για να υπάρξει καταρχήν διαγωνιστική διαδικασία που να φέρει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το πιο έγκυρο και σωστό αποτέλεσμα.

Θα πρέπει  επίσης να ξεκινήσει η προετοιμασία για τους υπόλοιπους διαγωνισμούς, διότι δεν πρέπει να χάνουμε το δάσος, το δάσος είναι οι δεκάδες περιφερειακοί και άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί, ολόκληρο το φάσμα του ραδιοφώνου και η τακτοποίηση, ο έλεγχος και η ρύθμιση όλης αυτής της υπόθεσης.

Θα είναι μία τομή όπου, πλέον στην ψηφιακή εποχή οι δημόσιες συχνότητες θα χρησιμοποιούνται και θα υπάρχει ενοίκιο γι’ αυτές, θα υπάρχει ρύθμιση, έλεγχος και δημόσια διαφάνεια.  Πέραν του έντυπου λόγου -που είτε έτσι είτε αλλιώς δεν υπάρχει κάποιος λόγος δημοσίου και κρατικού ελέγχου- για τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα και τα Μέσα του διαδικτύου έχουμε περάσει σε μία εποχή που χρειάζεται πολύ μεγάλη ευθύνη, προσοχή, δημοκρατικότητα, πολυφωνία, πλουραλισμός σε κάθε επίπεδο, αλλά και πρόγραμμα, ποιότητα, επίπεδο γλώσσας, καθώς και άνοιγμα στην κοινωνία. Όσο πιο τακτοποιημένο είναι το τοπίο, τόσο το καλύτερο είναι για όλους. Νομίζω ότι μπορούμε να πάμε πολύ καλά και να πάμε γρήγορα σε μία τέτοια εξέλιξη.

Ειδικότερα για το ΕΣΡ, όπως έχουμε πει επανειλημμένως, στόχος μας είναι να υπάρξει προικοδότηση οργανοτεχνική για να μπορεί κάποια στιγμή να φτάσει στα επίπεδα του γαλλικού ΕΣΡ. Επίσης, χρειάζεται μια  προικοδότηση πολιτική και προγραμματική για να υπάρχει μία κατεύθυνση και ένα πλαίσιο. Άρα θα πρέπει να τεθούν στη διάθεση του ΕΣΡ τα πρακτικά όλων των συζητήσεων, των προτάσεων, των σκέψεων, των τεκμηριώσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για να μπορούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, με σύμφωνη γνώμη με την πολιτική ηγεσία, αλλά με πρώτο το δικό τους λόγο να προχωρήσουμε στον αριθμό των αδειών, στο τίμημα και στη διαγωνιστική διαδικασία.»

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.