Συνολική πρόταση από την πλευρά της Αθήνας αναμένεται να κατατεθεί στο Eurogroup της Πέμπτης, στην προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να βρεθεί η «χρυσή τομή» για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Όπως φαίνεται, στην ελληνική πρόταση θα περιλαμβάνεται παράταση του «κόφτη» και μετά τη λήξη του προγράμματος, με τα συγκεκριμένα πεδία μέτρων που θα αφορά αυτός, να παραμένουν εκκρεμή.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, η Αθήνα θα καταβάλει προσπάθεια για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης. Όπως έγινε γνωστό, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα προσέλθει στο Eurogroup με συγκεκριμένες θέσεις σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

Αυτό ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση ενημέρωσε για το θέμα αυτό τους θεσμούς, μέσω της επιστολής του κ. Τσακαλώτου προς το κουαρτέτο. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, στην επιστολή δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις της ελληνικής πλευράς.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, που επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει εκ των προτέρων μέτρα για το 2019 και μετά, είναι μία συμφωνία-πακέτο για τους δημοσιονομικούς στόχους και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε χθεσινή συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», έδωσε κάποια στοιχεία της ελληνικής πρότασης.

«Είμαστε διατεθειμένοι να περιγράψουμε κάποιες κατηγορίες μέτρων, τα οποία κατά την άποψη των δανειστών ενδεχομένως να χρειαστούν μετά το τέλος του προγράμματος. Όμως όπως έχω επίσης δημοσίως και επανειλημμένως πει, θεωρώ ότι αυτές οι κατηγορίες μέτρων είναι απίθανο να χρειαστούν», σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών. Πρόκειται για τον μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων, όπως τον περιέγραψε πρόσφατα και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, δηλαδή το γνωστό «κόφτη». Σε περίπτωση συμφωνίας, αναμένεται να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις, επιτρέποντας στο Eurogroup της Πέμπτης να αποφασίσει την επανεκκίνηση των συζητήσεων με την επιστροφή του θεσμών στην Αθήνα, με την προοπτική να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (staff-level agreement) πριν από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Φαίνεται ότι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου θα είναι καθοριστικό ως προς το αν θα επιτευχθεί τελικά συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Αμέσως μετά, καθοριστικοί «παίκτες» της διαπραγμάτευσης μπαίνουν σε προεκλογικούς ρυθμούς, με την Ολλανδία να πραγματοποιεί εκλογές στις 15 Μαρτίου και τη Γερμανία να προετοιμάζεται και αυτή σιγά σιγά για τις εκλογές της τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Όπως τονίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «έχει μεγάλη σημασία να καταγραφεί πρόοδος» στο Eurogroup της Πέμπτης. Προσθέτει δε ότι μόνο η εγχώρια αντιπολίτευση και μεγάλο μέρος του εγχώριου Τύπου αποδίδουν ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για τους αργούς ρυθμούς προόδου, ουδείς άλλος δηλαδή.

Ακόμα, το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε χθες ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση της κυβέρνησης για μείωση του αφορολόγητου.

Η πρώτη «μάχη» πάντως του οικονομικού επιτελείου δίνεται σήμερα, Δευτέρα, στη σύνοδο του ESM, η οποία επισήμως αφορά την «ενεργοποίηση» των βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων στο χρέος, επί της ουσίας όμως στη συνάντηση θα διαφανούν οι προθέσεις των δανειστών.

 

Πιο κοντά στην ελληνική πλευρά η Κομισιόν

Είναι αλήθεια, πως το στρατόπεδο των δανειστών φαίνεται διαιρεμένο, με την πλευρά της Κομισιόν να υπογραμμίζει συνεχώς την ανάγκη για άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ παράγοντές της συχνά εμφανίζονται «ψυχροί» απέναντι στο ΔΝΤ.

Την ίδια στιγμή, τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίτευξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερης προόδου πριν από το Eurogroup της Πέμπτης, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου, σήμερα στις Βρυξέλλες. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται εντατικά με τις ελληνικές Αρχές και τους υπόλοιπους εταίρους, προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή πρόοδος ενόψει του Eurogroup», ανέφερε ο κ. Σχοινάς, προσθέτοντας πως «στόχος παραμένει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό».

Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Real News.

Ο κ. Μοσκοβισί ζήτησε να αναγνωριστούν οι προσπάθειες της Ελλάδας και να μην έχουν ορισμένοι διαρκώς επιπλέον απαιτήσεις. Ξεκαθάρισε μάλιστα, πως προτεραιότητα σ’ αυτή τη φάση είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και όχι ο ρόλος του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. «Είναι φυσιολογικό να ζητάμε η Ελλάδα να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της, αλλά μόνο τις δεσμεύσεις της. Όχι διαρκώς επιπλέον απαιτήσεις», είπε ο Πιερ Μοσκοβισί, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο μήνυμα στους ακραίους «παίχτες» της διαπραγμάτευσης.

Επίσης, μιλώντας στην «Αυγή», Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμιζε πως όλες οι προσπάθειες πλέον επικεντρώνονται στην επίτευξη κοινής θέσης μεταξύ των θεσμών, ενώ με ελαφρώς σκωπτική διάθεση άφηνε να εννοηθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της πίεσης ασκείται αυτή τη στιγμή στην Επιτροπή. Όπως όλα δείχνουν, η απάντηση της Επιτροπής είναι πως το αδιέξοδο είναι μόνο φαινομενικό και πως τεχνικές λύσεις υπάρχουν εφόσον υπάρχει η αντίστοιχη πολιτική βούληση.

Συγκεκριμένα, κοινοτική πηγή σημείωνε στην «Αυγή» πως σε αντίστοιχο αδιέξοδο πέρυσι συμφωνήθηκε με το ΔΝΤ η λύση του αυτόματου κόφτη δαπανών για την περίπτωση που η Ελλάδα δεν πιάσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2017 και το 2018 και πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε ναι γίνει και τώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Αυγής», η Επιτροπή και το ελληνικό οικονομικό επιτελείο βρίσκονται σε στενή επαφή προκειμένου να παρουσιάσουν εγκαίρως, για το καθοριστικής σημασίας Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης, μια πρόταση που θα θέτει τη βάση για μια συμφωνία με το ΔΝΤ.

 

Ο Ε. Τσακαλώτος για πλεόνασμα και ποσοτική χαλάρωση

Στην ίδια συνέντευξη στο «Έθνος της Κυριακής», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχειρηματολογεί γιατί η μία ποσοστιαία μονάδα από το πλεόνασμα 3,5% πρέπει να διατεθεί για τη μείωση των κοινωνικών εισφορών και των φόρων. Μεταξύ των άλλων επιχειρημάτων είναι και η μείωση της ανεργίας, με την οποία «ίσως ‘γελάσει και το χειλάκι’ του κ. Τόμσεν, ο οποίος προέβλεψε, προσφάτως, ότι στην Ελλάδα η πτώση της ανεργίας θα συμπέσει με την περίοδο που ο Αντετοκούμπο θα γίνει παππούς!», αναφέρει χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει πάντως ότι δεν έχει πειστεί πλήρως «ότι οι συζητήσεις που γίνονται, πηγάζουν, πάντα, από την εγκυρότητα των οικονομικών επιχειρημάτων».

Στη συζήτηση για αναβαθμισμένο ρόλο του ESM, ο υπουργός Οικονομικών παρεμβαίνει σημειώνοντας ότι «ως Ευρωπαίο, η θέση ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να λύνουν τα ευρωπαϊκά προβλήματα με βρίσκει σύμφωνο». Ταυτόχρονα όμως με το ρόλο που θα παίζει ο ESM, «χρειαζόμαστε και την Κομισιόν», συμπληρώνει.

Για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ειδικότερα, αναγνωρίζει ότι «οι Γερμανοί δεν το βλέπουν με καλό μάτι», από την άλλη όμως, «ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν έχει κανένα λόγο να μη βοηθήσει να μπει η Ελλάδα σε αυτό το πρόγραμμα. Άρα, είναι λογικό να περιμένουμε, με συγκρατημένη αισιοδοξία, τη γρήγορη ένταξή μας στο πρόγραμμα, μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης», το οποίο όμως θα πρέπει να περιλαμβάνει «και την περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία θα είναι άμεσα συσχετισμένα με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, των οποίων η υλοποίηση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.