Γύρω στις 3 τα ξημερώματα έσβησαν και οι τελευταίες φλόγες στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο, αφήνοντας πίσω μια ανείπωτη τραγωδία. Μία γυναίκα 66 ετών και ένα 6χρονο παιδί, Κούρδοι πρόσφυγες από το Ιράκ, έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά που προκλήθηκε μετά από έκρηξη φιαλιδίου υγραερίου μέσα σε σκηνή. Δύο άτομα μεταφέρθηκαν στην Αθήνα με σοβαρά εγκαύματα, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης.

Τις πληγές τους μετρούν οι πρόσφυγες που διαμένουν στο hotspot της Μόριας στην ανατολική Λέσβο, από τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε χθες βράδυ ένα μεγάλο μέρος του χώρου.

Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 11 το βράδυ όταν, σύμφωνα με μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων που μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξερράγη φιάλη υγραερίου, ένα κοινό γκαζάκι δηλαδή, την ώρα που μέσα στη σκηνή μαγείρευε μια 66χρονη γυναίκα, πρόσφυγας Κουρδικής καταγωγής από το Ιράκ. Από τη φωτιά που προκλήθηκε βρήκε τραγικό θάνατο η ίδια, ενώ το 6χρονο εγγόνι της που βρισκόταν σε παράπλευρη σκηνή, άφησε κι αυτό την τελευταία του πνοή στο χώρο της πυρκαγιάς.

Ακόμα, μία 25χρονη και ένα παιδί 2 ετών, που φέρονται να ήταν συγγενείς των δύο θυμάτων της πυρκαγιάς, υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα και μεταφέρθηκαν με αεροσκάφος C-27j της πολεμικής Αεροπορίας στην Αθήνα. Και οι δύο νοσηλεύονται στο ΚΑΤ σε κρίσιμη κατάσταση.

Η φωτιά γρήγορα επεκτάθηκε και στις διπλανές σκηνές, δεδομένου ότι στο hotspot επικρατεί το αδιαχώρητο. Σε καλοκαιρινές σκηνές οι περισσότεροι, διαμένουν συνολικά περισσότεροι από 4.500 άνθρωποι κάθε ηλικίας από δεκάδες εθνικότητες της Ασίας και της Αφρικής.

Περίπου 10 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης με ελαφρά εγκαύματα, και άλλοι με αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας των πυκνών καπνών που σκέπασαν το χώρο.

Έντρομες γυναίκες και παιδιά, στην πλειοψηφία τους Κούρδοι από το Ιράκ, μια και η συγκεκριμένη φωτιά εκδηλώθηκε στο τμήμα όπου κατοικούν κυρίως πρόσφυγες αυτής της εθνικής ομάδας, άρχισαν να τρέχουν για να σωθούν από τη φωτιά που επεκτεινόταν γρήγορα. Κάποιοι πρόσφυγες μαζί με αστυνομικούς προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά.

Ωστόσο, την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπήρξαν εξεγέρσεις σε διάφορα τμήματα του καταυλισμού ενώ ταυτόχρονα άρχισαν να μπαίνουν και φωτιές από τους εξεγερμένους σε σκηνές και κοντέϊνερ. Προς στιγμή η πυρκαγιά απείλησε να κάψει όλους τους χώρους, πράγμα που αποφεύχθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής που επιχείρησαν σε όλη την έκταση κατά μικρές ομάδες.

Η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί οδήγησε στην εκκένωση των χώρων, κυρίως από τα γυναικόπαιδα που σκόρπισαν στα γύρω χωράφια. Εκκενώθηκε επίσης και η δομή των ανηλίκων προσφύγων που λειτουργεί μέσα στο hotspot, ενώ δεν αποφεύχθηκαν και μικρής έκτασης επεισόδια ανάμεσα σε Αφρικανούς κυρίως μετανάστες και δυνάμεις των ΜΑΤ που μπήκαν μέσα στον καταυλισμό.

Τελικά, περίπου στις 3 τα χαράματα οι φωτιές έσβησαν, ένας μεγάλος όμως αριθμός ανθρώπων φέρεται να πέρασε τη νύχτα στην ύπαιθρο, αφού οι σκηνές τους με όλα τους τα υπάρχοντα κάηκαν.

Τα στοιχεία για τον απολογισμό της πυρκαγιάς είναι συγκεχυμένα, ωστόσο φαίνεται πως κάηκαν ολοσχερώς 20 μεγάλες σκηνές, 110 μικρότερες και ένα κοντέινερ, ενώ υπέστη φθορές και δεύτερο κοντέινερ που λειτουργεί ως γραφείο της αστυνομίας ή κάποιου οργανισμού εντός του hotspot.

Επίσης, η αστυνομία προχώρησε σε δεκαπέντε προσαγωγές Αφγανών, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι το μεσημέρι της Παρασκευής.

 

Τσίπρας: Θα εντείνουμε τις προσπάθειες για ασφάλεια και ποιότητα ζωής στα κέντρα φιλοξενίας

«Είμαι συγκλονισμένος, όπως ολόκληρος ο ελληνικός λαός, από το τραγικό συμβάν στη Μόρια. Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στους οικείους των ανθρώπων που χάθηκαν», αναφέρει ο πρωθυπουργός σε μήνυμά του και τονίζει:

«H Ελληνική Κυβέρνηση δίνει σε δύσκολες συνθήκες έναν αποφασιστικό αγώνα για την ανθρωπιστική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, και θα εντείνει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες για ασφάλεια και ποιότητα ζωής στα κέντρα φιλοξενίας».

 

Μουζάλας: Ζητάμε από την ΕΕ να μπορούμε να μεταφέρουμε τους αιτούντες άσυλο στην ενδοχώρα

«Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για το τραγικό γεγονός το οποίο έγινε χτες στη Μόρια. Το γεγονός ήταν ένα τυχαίο γεγονός που θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε συμβαίνει. Δε συνέβη όμως οπουδήποτε, συνέβη στη Μόρια. Και αυτό το επιβαρύνει, μας κάνει να είμαστε πολύ πιο στεναχωρημένοι, πολύ πιο λυπημένοι, να αισθανθούμε πολύ περισσότερο τις ευθύνες μας», τόνισε, μιλώντας σήμερα το πρωί στη Βουλή, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Απηύθυνε δε «έκκληση» στους νησιώτες, «να βοηθήσουν ώστε να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες γι’ αυτούς τους ανθρώπους εκεί. Αυτό κάνει καλό και στους νησιώτες. Και συγχρόνως αρχίζουμε τον απεγκλωβισμό, σε εισαγωγικά, αυτών οι οποίοι μπορούν να έρθουνε στην ενδοχώρα, χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τη συμφωνία», σημείωσε ο υπουργός.

Ακόμα, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφορικά με το περιστατικό, αναφέρεται:

«Ζητάμε από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου ώστε να επισπευσθούν οι εξετάσεις των αιτημάτων ασύλου, καθώς και να συμβάλλει στην διαδικασία του relocation.

Ζητάμε από τους Ευρωπαίους Εταίρους μας την επανεξέταση της πρότασης μας για δυνατότητα μεταφοράς αιτούντων άσυλο, σε προκαθορισμένα κλειστά κέντρα της ενδοχώρας, χωρίς να εκπίπτουν της συμφωνίας».

 

Οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων

«Ο τραγικός θάνατος των δύο ανθρώπων στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας αποτελεί ένα γεγονός που μας συγκλονίζει και μας κινητοποιεί για να εντείνουμε ακόμα περισσότερο τις δράσεις αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και τις προσπάθειες για την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωσή τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και συνεχίζει: «Οι αρμόδιες αρχές της Πολιτείας οφείλουν να ενισχύσουν τα μέτρα για την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων. Η βελτίωση των συνθηκών ζωής προϋποθέτει την άμεση λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, ώστε οι δομές φιλοξενίας να πληρούν όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Ενόψει, μάλιστα, του χειμώνα, καθίσταται επιτακτική ανάγκη, τόσο για τους ίδιους, όσο και για την ομαλή συμβίωσή τους με τους μόνιμους κατοίκους των τόπων φιλοξενίας τους.

«Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να εφαρμοστούν οι συμφωνίες για την αναλογική και δίκαιη κατανομή των προσφύγων, καθώς και για τη στήριξη στις χώρες που δέχονται τις προσφυγικές ροές», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για το τραγικό συμβάν στη Μόρια της Λέσβου. Όπως και όλοι οι Έλληνες, είμαστε και εμείς συγκλονισμένοι.

Εμείς δεν ζητάμε παραιτήσεις, όπως κάποιοι έσπευδαν να ζητήσουν κατά το πρόσφατο παρελθόν, επιχειρώντας να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη από τέτοια δραματικά γεγονότα.

Ζητάμε, όμως, από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ενώπιον του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Και, εφόσον -όπως αποδεικνύεται- δεν έχει δικό της σχέδιο, να υιοθετήσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που έχει καταθέσει, από τις αρχές Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος».

Την αποπομπή όσων είναι διοικητικά υπεύθυνοι για τη χθεσινοβραδινή τραγωδία στη Μόρια, ζήτησε το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι «ο πρωθυπουργός έχει όλη την πολιτική ευθύνη».

«Η αδιαφορία και ο κυνισμός της κυβέρνησης οδήγησαν στην χτεσινή τραγωδία. Δεν άκουσαν τις φωνές απελπισίας και απόγνωσης κατοίκων και προσφύγων», σημείωσε το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του, εκφράζοντας την «βαθιά οδύνη του για τις χαμένες αθώες ψυχές».

«Οι νεκροί στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας δεν θέλουν λόγια και κάρτες συμπαράστασης από την Ευρώπη» σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, προσθέτοντας ότι «κυβέρνηση και Ε.Ε. έχουν ευθύνες».

Όπως επισήμανε ο κ. Θεοδωράκης μέσω Twitter, «η Ε.Ε. πρέπει επιτέλους να στείλει τους ανθρώπους που έχει υποσχεθεί στα νησιά για να προχωρήσουν οι διαδικασίες ασύλου». «Η κυβέρνηση να προστατέψει τις οικογένειες των προσφύγων, να απομακρύνει όσους καταστρέφουν και ένας υπουργός να μένει μόνιμα στα νησιά», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ τόνισε ότι «το χθεσινό τραγικό δυστύχημα στη Μόρια της Λέσβου είναι αποτέλεσμα της κατάστασης που, με ευθύνη κυβέρνησης – Ε.Ε., επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου και χαρακτηρίζεται από το διπλό εγκλωβισμό περισσότερων από 16.000 προσφύγων και μεταναστών, κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης, από πολύμηνες καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου και αβεβαιότητα για την τύχη τους, με επιπτώσεις και στη ζωή των κατοίκων των νησιών».

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, αποτελεί επιτακτική ανάγκη ο άμεσος απεγκλωβισμός των προσφύγων-μεταναστών από τα νησιά και, στη συνέχεια, από τη χώρα, το κλείσιμο των hotspots και η εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών προσωρινής υποδοχής και καταγραφής.

«Η χθεσινή τραγωδία στη Μόρια της Λέσβου αποδεικνύει περίτρανα τις ευθύνες που έχει η κυβέρνηση για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και την παραμονή τους στην χώρα μας», υποστηρίζει, σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων και ζητά «σε κάθε hot spot να φιλοξενείται συγκεκριμένος αριθμός προσφύγων, έτσι ώστε να είναι ανθρώπινη η ζωή τους».

 

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Κάτι περισσότερο από ατύχημα…

«Η χθεσινή φωτιά στη Μόρια είναι κάτι περισσότερο από ατύχημα» αναφέρει ο Αχιλλέας Τζέμος, συντονιστής της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο και συνεχίζει: «Είναι άμεση συνέπεια των συνθηκών διαβίωσης που έχουν επιβάλλει στους πρόσφυγες οι Αρχές της Ελλάδας και της ΕΕ. Οι Αρχές, επίσης, αρνούνται να μεταφέρουν εκτός των ελληνικών νησιών τους ανθρώπους γιατί θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα σώσουν τη συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας. Πόσοι ακόμα πρέπει να πεθάνουν σε μια σκηνή στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν ώστε να υπάρξει μια υπεύθυνη αντίδραση από τις Αρχές;».

Ακόμα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ρωτούν, μέσω twitter, «ποιος ευθύνεται αν χιλιάδες πρόσφυγες μένουν ακόμη σε σκηνές και καταφεύγουν σε τέτοια μέσα για να μαγειρέψουν και να ζεσταθούν;», ενώ σημειώνουν ότι στο hotspot της Μόριας «στοιβάζεται διπλάσιος αριθμός προσφύγων κι η ΕΕ απλώς παρακολουθεί τις ζωές να χάνονται εξαιτίας της συμφωνίας της με την Τουρκία».

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.